Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    6polubień
    4godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna i niezwykle aromatyczna zupa z suszonych grzybów z dodatkiem ziemniaków. Grzyby najlepiej namoczyć na noc.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g suszonych grzybów
    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • 2 liście laurowe
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • 4-6 ziaren pieprzu
    • 1 łyżka vegety
    • 1 cebula
    • 4-5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1 szczypta tymianku
    • 1 szczypta lubczyku ogrodowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +3godz. moczenie  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Grzyby namoczyć na co najmniej 3 godziny.
    2. 5-litrowy garnek napełnić wodą w 3/4 i zagotować ją. Wrzucić kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i vegetę. Gotować przez 10 minut.
    3. Do zupy dodać cebulę, namoczone grzyby (razem z wodą, w której się moczyły) oraz ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Gotować na średnim ogniu przez 30-40 minut.
    4. Przed podaniem doprawić ziołami.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis