Bażant po królewsku

    Bażant po królewsku

    2polubienia
    4godz.45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wykwintne danie na świąteczne okazje. Sprawionego bażanta najlepiej wstawić na 3-4 godziny do lodówki aby mięso odpowiednio skruszało.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 bażant
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 2 łyżki konfitury z jagód
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 szklanki czerwonego wina (najlepiej półwytrawne)
    • 100 g słoniny
    • 3 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.45min. 

    1. Sprawionego bażanta dobrze opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. W miseczce wymieszać orzechy z rodzynkami, konfiturą, sokiem z cytryny, masłem i winem. Dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły.
    4. Masą napełnić bażanta i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do brytfanki.
    5. Słoninę pokroić w plastry i obłożyć nimi bażanta. Podlać olejem i piec przez 1,5 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis