Tradycyjna zupa migdałowa

    Tradycyjna zupa migdałowa

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jedno z tradycyjnych dań wigilijnych na słodko. Aromatyczna zupa z migdałów z dodatkiem rodzynek i ryżu.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1/3 szklanki białego ryżu
    • 1 szklanka słodkich migdałów
    • 2 łyżki gorzkich migdałów
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 1,5 litra mleka
    • 2 łyżki masła
    • 4 łyżki cukru
    • płatki migdałowe do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ryż ugotować na sypko.
    2. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić przez maszynkę.
    3. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odcedzić na sitku.
    4. Mleko wymieszać z masłem i cukrem, i zagotować.
    5. Migdały, rodzynki i ryż zalać mlekiem, wymieszać i podawać. Można udekorować płatkami migdałów.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis