Dorsz w winnym sosie

    Dorsz w winnym sosie

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny przepis na rybę. Niby zwyczajna smażona, a polewając ją aromatycznym czosnkowym sosem z białego wina zachwyci smakiem!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z dorsza
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • Sos
    • 2 łyżki masła
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 1 ziele angielskie
    • 2 goździki
    • 1,5 szklanki wytrawnego białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka mąki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Dorsza oprószyć mąką i wstawić do lodówki na czas przygotowania sosu.
    2. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła, dodać marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy, smażyć przez kilka minut, aż uwolnią się aromaty, cały czas mieszając.
    3. Dodać wino i dusić na małym ogniu przez około 40 minut. Następnie zmiksować w blenderze.
    4. Z łyżki masła i łyżeczki mąki zrobić zasmażkę (na patelni rozpuścić masło i wymieszać z mąką). Dodać sok z cytryny i dobrze rozprowadzić. Zasmażkę dodać do sosu i wymieszać, gotować na małym ogniu jeszcze przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
    5. Na patelni rozgrzać olej i smażyć dorsza przez około 5 minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od grubości filetu. Ryba jest gotowa kiedy z łatwością można ją rozdzielać widelcem.
    6. Rybę przełożyć na półmisek i polać sosem. Od razu podawać.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis