Łamańce z makiem

    Łamańce z makiem

    2polubienia
    3godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjne kruche paluszkopodobne ciasteczka podawane z makiem w okresie świąt Bożego Narodzenia. Mak jest specjalnie przygotowywany z dodatkiem dużej ilości orzechów, suszonych owoców i rumu. Palce lizać!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Łamańce
    • 120 g mąki pszennej
    • 60 g masła
    • 30 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 szczypta soli
    • Mak
    • 1 szklanka maku
    • 2 szklanki wrzącego mleka
    • 4 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 3 łyżki cukru
    • 2 żółtka
    • 1/2 szklanki miodu, rozpuszczonego
    • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
    • 5 suszonych fig, drobno pokrojonych
    • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 3 łyżki rodzynek
    • 1,5 kieliszka rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier, żółtko, śmietanę i sól, chwilę siekać nożem, a nastepnie szybko zagnieść ciasto w kulę i wstawić do lodówki na 60 minut.
    2. W międzyczasie przygotować mak: przepłukać go, wsypać do rondelka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Odcedzić na sicie. Przepuścić 3-4 razy przez maszynkę.
    3. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na jasną, puszystą masę. Dodać miód, posiekane orzechy i owoce oraz skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać.
    4. Do masy dodać mak i rum, wymieszać, przełożyć do salaterki i wstawić do lodówki, do momentu, aż przygotujemy łamańce.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    6. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
    7. Kroić na wąskie i długie prostokąty, układać na blaszce.
    8. Piec przez 10-15 minut na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
    9. Łamańce powtykać w przygotowany mak i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis