Krokiety z kapustą i grzybami

    Krokiety z kapustą i grzybami

    18polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 27 osób

    Tradycyjne krokiety najlepsze do barszczu czerwonego. Pysznie aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów zawinięty w ruloniki z naleśników.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 3 jajka
    • 1/2 kg mąki
    • szczypta soli
    • 2-3 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
    • olej do smażenia
    • Farsz
    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 200 g suszonych grzybów
    • 3 łyżki masła
    • 1 cebula
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W zmiksować jajka z mąką, solą, mlekiem i wodą na jednolitą masę.
    2. Na patelni rozgrzać olej do wysokiej temperatury.
    3. Ciasto nalewać na patelnię chochelką, przechylając patelnię na wszystkie strony aby ciasto równomiernie się rozlało. Smażyć naleśniki na dużym ogniu po 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu.
    4. Farsz

    5. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odsączyć.
    6. Grzyby namoczyć. Ugotować w tej samej wodzie ,w której się moczyły i odcedzić. (Wywar jest bardzo aromatyczny i można go wykorzystać jako bazę do sosu lub zupy).
    7. Kapustę i grzyby zmielić w maszynce.
    8. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Dodać zmieloną kapustę z grzybami i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
    9. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać w rulonik, a końce naleśnika zawijać do środka.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    15

    - - 23 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis