Niemiecki jabłecznik Barbary

    Niemiecki jabłecznik Barbary

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1072 osoby

    Ten niemiecki jabłecznik jest wilgotny i gęsty i świetnie się przechowuje. Od 20 lat jest ulubionym ciastem mojej rodziny.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 jajka
    • 235 ml (1 szklanka) oleju roślinnego
    • 400 g (2 szklanki) cukru
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 kg (4 szklanki) jabłek - obranych, wydrążonych i pokrojonych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać i mąką blachę o wymiarach 23x33 cm.
    2. W misce, za pomocą miksera, wymieszać dobrze olej z jajkami, do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać cukier i wanilię, dobrze wymieszać.
    3. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą, sodą i cynamonem. Powoli dodawać tę mieszaninę do masy jajecznej i mieszać aż wszystko się dobrze połączy. Ciasto będzie bardzo gęste. Dodać stopniowo jabłka, mieszając ciasto drewnianą łyżką. Wylać ciasto do przygotowanej blachy.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 45 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Pozostawić ciasto na metalowej podstawce by ostygło. Kiedy ostygnie, podawać posypane cukrem pudrem lub polane polewą z serka śmietankowego.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis