Wykwintny sandacz

    Wykwintny sandacz

    1polubienie
    5godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Oto danie na świąteczny stół. Pracochłonne, ale efekt jest zniewalający. Aromatyczny faszerowany sandacz z dodatkiem rodzynek, chrzanu i cebuli, zastygły w galarecie.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 duży sandacz
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 łyżki masła
    • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
    • 50 g rodzynek
    • 4 łyżki startego korzenia chrzanu
    • 2 żółtka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziela angielskie
    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • plasterki cytryny do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.40min. 

    1. Sandacza oczyścić i wypatroszyć. Dobrze opłukać i ostrożnie oddzielić mięso od skóry i ości. Bardzo uważać, żeby nie uszkodzić skóry!
    2. Cebulę podsmażyć na maśle. Bułkę odcisnąć.
    3. Mięso z sandacza podzielić na pół. Połowę przepuścić przez maszynkę razem z bułką i cebulą. Do masy dodać rodzynki, chrzan i żółtka, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Na skórze ryby rozłożyć odłożoną połowę mięsa, a na to warstwę farszu. Zwinąć w rulon, a następnie zawinąć go w lnianą ściereczkę i związać nicią oba końce ściereczki.
    5. W dużym garnku zagotować wodę z bulionem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzątku włożyć zawiniętą rybę i gotować na małym ogniu przez 50 minut.
    6. Sandacza wyjąć z bulionu i odłożyć do przestudzenia. Delikatnie rozwinąć ze ściereczki i pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku.
    7. Wywar z gotującej się ryby przecedzić i odparować do połowy objętości. Rozpuścić w nim żelatynę i odstawić do przestudzenia.
    8. Tężejącą galaretą zalać rybę na półmisku, obłożyć plasterkami cytryny i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis