Ciasteczka półfrancuskie

    Ciasteczka półfrancuskie

    2polubienia
    2godz.40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Jedne z moich ulubionych ciastek z przepisu mamy. Trochę kruche, trochę francuskie, a najlepsza część to ich wykrawanie i dekorowanie. Można posypać cukrem, makiem, sezamem. Różnorodne i pyszne!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 600 g mąki pszennej
    • 500 g margaryny
    • 4 żółtka
    • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
    • 1 jajko, roztrzepane
    • gruby cukier do posypania
    • mak lub sezam do posypania (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty.
    4. Ciasteczka posmarować jajkiem i maczać w cukrze.
    5. Piec przez około 18-20 minut na złoty kolor.

    rada

    Do posypania ciastek można użyć maku lub sezamu, uprzednio mieszając go z odrobiną cukru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis