Ciasteczka półfrancuskie

Jedne z moich ulubionych ciastek z przepisu mamy. Trochę kruche, trochę francuskie, a najlepsza część to ich wykrawanie i dekorowanie. Można posypać cukrem, makiem, sezamem. Różnorodne i pyszne!

Belka Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 10 

  • 600 g mąki pszennej
  • 500 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko, roztrzepane
  • gruby cukier do posypania
  • mak lub sezam do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

  1. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
  3. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty.
  4. Ciasteczka posmarować jajkiem i maczać w cukrze.
  5. Piec przez około 18-20 minut na złoty kolor.

rada

Do posypania ciastek można użyć maku lub sezamu, uprzednio mieszając go z odrobiną cukru.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie