Makowiec z kruszonką

    Makowiec z kruszonką

    1polubienie
    2godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten przepis jest naprawdę wyjątkowy, znaleziony w starym zeszycie. Prawdziwie świąteczny i bardzo bogaty! Ciasto drożdżowe, warstwa maku z migdałami, jabłek z rodzynkami, posypane kruszonką, a żeby tego było mało na wierzchu lukier rumowy!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 25 g drożdży
    • 1/2 szklanki ciepłego mleka
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • starta skórka z jednej cytryny
    • 1 szczypta soli
    • 1/3 szklanki cukru
    • 100 g masła, roztopionego
    • Nadzienie
    • 400 g maku
    • 1 kg jabłek
    • 4 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 200 g rodzynek
    • 2 jajka
    • 200 g masła, roztopionego
    • 100 g migdałów, posiekanych
    • Kruszonka
    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    • szczypta cynamonu
    • Lukier
    • 200 g cukru pudru
    • 1 kieliszek rumu
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W małym garnuszku drożdże rozmieszać w ciepłym mleku. Dodać 2-3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
    2. Mąkę wymieszać ze skórką, solą, cukrem, dodać rozczyn i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać masło i zarobić ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite. W miarę konieczności podsypać odrobiną mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    3. W międzyczasie sparzyć mak i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę.
    4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Posypać cukrem i cynamonem, dodać rodzynki i wymieszać.
    5. Mak wymieszać z jajkami, roztopionym masłem i migdałami.
    6. Prostokątną formę natłuścić i wyłożyć drożdżowym ciastem. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na jabłkach rozprowadzić mak.
    7. Składniki kruszonki wymieszać w palcach, aż dobrze się połączą. Rozkruszyć wprost na mak. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
    8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    9. Makowiec piec przez 40 minut.
    10. Składniki na lukier wymieszać i polać nim gorące ciasto.

    rada

    Należy się upewnić czy mak po sparzeniu nie jest gorzki. Jeśli tak, lepiej namoczyć go w mleku, a następnie pogotować przez 30 minut, odcedzić i dopiero zmielić.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis