Śledź na słodko

    Śledź na słodko

    6polubień
    2godz.15min.


    Zrobione przez 11 osób

    Jeśli lubisz śledzie w wersji na słodko to koniecznie spróbuj ten przepis! Suszone śliwki i morele wymieszane z miodem, a w tym sosie śledzik!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4-5 płatów śledziowych
    • 1/2 szklanki wody
    • 1/2 szklanki octu
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • 100 g suszonych owoców (śliwki, morele, rodzynki)
    • 1 szklanka oliwy
    • 1/4 szklanki miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Śledzie włożyć do miski. Wodę wymieszać z octem, pieprzem i zielem. Zalać śledzie i moczyć przez 1-2 godziny. Następnie odcedzić z zalewy.
    2. Suszone owoce pokroić i wymieszać z oliwą oraz miodem. Polać powstałym owocowym sosem śledzie.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    2

    Suszone owoce i śledzie to genialne połączenie! Ostatnio zajadam się Zawijańcem ze śliwką,ale w zasadzie myślę sobie, że czego bym tam do środka nie włożyła, będzie super. Śledź to śledź Dzięki za inspirajcę, będę próbować! - 14 lip 2014

    autor:
    0

    Chyba jednak ta zalewa pasowałaby bardziej do śledzi słodko kwaśnych z cebulką i w pomidorach, lub za dużo octu ponieważ śledzie wyszły dosyć octowe, następnym razem spróbuję je zrobić z 1/4 a nawet 1/5 szklanki octu do zalewy lub w ogóle wymoczę śledzie tylko w mleku przepis fajny ale spodziewałem się że wyjdą słodsze - 25 gru 2015

    GosiaCiereszko
    0

    pyszne! uwielbiam takie kombinacje smakowe. - 23 gru 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis