Leszcz zapiekany

    Leszcz zapiekany

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pieczony leszcz w sosie śmietanowo-chrzanowym to smaczna i prosta ryba, doskonała na świąteczny stół. Polecam!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetu z leszcza
    • 1 szklanka wody
    • 1/2 szklanki octu
    • 2 łyżeczki pieprzu
    • 1/2 szklanki oleju
    • 250 ml śmietany
    • 100 ml sosu chrzanowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wodę wymieszać z octem i pieprzem. Włożyć do zalewy rybę i moczyć przez 30 minut.
    2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    3. Do naczynia żaroodpornego włożyć rybę odcedzoną z zalewy, podlać olejem i piec przez 20 minut.
    4. Śmietanę wymieszać z sosem chrzanowym i rozsmarować na podpieczonym leszczu. Piec jeszcze przez 15 minut. Sprawdzić, czy ryba jest upieczona - mięso powinno się łatwo rozdzielać widelcem.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis