Boczek zawijany

    Boczek zawijany

    3polubienia
    2dni45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aby boczek był wspaniale aromatyczny, najlepiej przygotować go 2 dni wcześniej. Oprószyć przyprawami a potem upiec.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 350-400 g chudego surowego boczku
    • 2 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 30 g smalcu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2dni odstawienie  ›  Gotowe w: 2dni45min. 

    1. Boczek oprószyć wszystkimi przyprawami, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2 dni.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni C. Blaszkę wysmarować smalcem.
    3. Boczek zwinąć w roladę i zabezpieczyć nitką. Ułożyć na blaszce i piec przez 30-40 minut, od czasu do czasu podlewając wodą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis