Klops z kurczaka

    Klops z kurczaka

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny pomysł na podanie kurczaka. To danie trochę przypomina klops, a trochę pasztet: zmielone mięso drobiowe i wieprzowe jest upieczone z dodatkiem jajek i pietruszki. Dobre na ciepło na obiad i do kanapek na zimno.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cały kurczak
    • 300 g łopatki wieprzowej lub schabu
    • 1 bułka pszenna
    • 150 ml bulionu
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Surowe mięso kurczaka obrać delikatnie ze skóry, starając się jej nie naruszyć i oddzielić od kości. Zmielić w maszynce razem z mięsem wieprzowym.
    2. Bułkę namoczyć w bulionie i odcisnąć. Dodać do mięsa.
    3. Listki pietruszki oddzielić od ogonków i drobno posiekać. Dodać do mięsa, wymieszać. Dodać jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę. Farsz włożyć do skóry po kurczaku, zawinąć nitką.
    4. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis