Zaloguj się Zarejestruj się

Klops z kurczaka

Smaczny pomysł na podanie kurczaka. To danie trochę przypomina klops, a trochę pasztet: zmielone mięso drobiowe i wieprzowe jest upieczone z dodatkiem jajek i pietruszki. Dobre na ciepło na obiad i do kanapek na zimno.

Lilla Mazowieckie, Polska

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 cały kurczak
  • 300 g łopatki wieprzowej lub schabu
  • 1 bułka pszenna
  • 150 ml bulionu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Surowe mięso kurczaka obrać delikatnie ze skóry, starając się jej nie naruszyć i oddzielić od kości. Zmielić w maszynce razem z mięsem wieprzowym.
  2. Bułkę namoczyć w bulionie i odcisnąć. Dodać do mięsa.
  3. Listki pietruszki oddzielić od ogonków i drobno posiekać. Dodać do mięsa, wymieszać. Dodać jajka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę. Farsz włożyć do skóry po kurczaku, zawinąć nitką.
  4. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie