Ryba w sosie borówkowo-chrzanowym

    Smaczny przepis na podanie smażonej ryby. Sola, mintaj lub dorsz w aromatycznym sosie z czerwonej borówki i chrzanu z dodatkiem brandy.


    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g filetów z ryby (sola, mintaj, dorsz)
    • 1 szczypta soli
    • 2 łyżki masła
    • Sos
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 szklanka czerwonej borówki
    • skórka otarta z jednej pomarańczy
    • 3 łyżki chrzanu śmietankowego
    • 1/2 kieliszka brandy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Filety rybne opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i usmażyć na maśle.
    2. W rondelku roztopić masło, dodać borówki i skórkę pomarańczową, podsmażyć. Następnie podlać to 1/2 szklanki wody i dusić przez około 10-15 minut. Dodać chrzan i dusić jeszcze przez kilka minut, w miarę potrzeby uzupełniając wodą.
    3. Dodać brandy, wymieszać na jednolity sos i podawać z rybą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis