Śledź w pelerynce

    Śledź w pelerynce

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna sałatka śledziowa, zwana także "śledzie pod pierzynką". Doskonała na świąteczne przyjęcia i rodzinne spotkania. Śledzie, gotowane warzywa, jajka na twardo i ogórek kiszony przykryte sosem majonezowym.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 czerwone buraki
    • 4 marchewki
    • 3 ziemniaki
    • 3 cebule
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 1 ogórek kiszony
    • 1 pęczek pietruszki lub szczypiorku
    • 1 słoik śledzi marynowanych
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta pieprzu
    • 1 duży słoik majonezu
    • 1/2 szklanki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W osolonej wodzie ugotować buraki, marchewkę i ziemniaki. Przestudzić, obrać i pokroić w kostkę.
    2. Cebulę drobno posiekać, jajka pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać.
    3. Śledzie pokroić w paski. Ułożyć na półmisku.
    4. Buraki wymieszać z marchewką i ziemniakami. Dodać połowę majonezu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Warzywa wyłożyć na śledzie. Posypać ogórkiem i jajkami.
    6. Resztę majonezu wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Sosem pokryć sałatkę i posypać pietruszką.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis