Makowiec z jabłkami

    Makowiec z jabłkami

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny makowiec nie tylko na świąteczny stół. Aromatyczny i niezwykle wilgotny dzięki dodatkowi startych jabłek. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 200 g maku
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 kostki margaryny, roztopionej
    • 8 łyżek kaszy mannej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 500 g jabłek, obranych i startych na tarce

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mak zagotować, odcedzić na sicie i 2 razy przepuścić przez maszynkę.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić tortownicę.
    3. Jajka utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać zmielony mak, cały czas ucierając.
    4. Dodać margarynę, kaszę i proszek, dobrze wymieszać.
    5. Na końcu dodać starte jabłka. Dobrze wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy.
    6. Piec przez 40-50 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis