Kruche babeczki ze świeżymi owocami

    (2)
    1 godz. 20 min

    Pyszny przepis na babeczki, które można napełniać swoimi ulubionymi dodatkami: świeże owoce, galaretka, bita śmietana. Palce lizać!


    Zrobione przez 14 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 200 g masła
    • 1 żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wysiekać. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremki na babeczki.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm. Rozwałkowane ciasto najlepiej nawinąć na wałek i przenieść na ustawione w szeregu foremki, przycisnąć ciasto ręką, odłożyć skrawki a foremki wyłożyć ciastem.
    4. Piec przez 20-30 minut na złoty kolor.
    5. Upieczone babeczki dekorować ulubionymi dodatkami.

    Krem do babeczek

    Przepis na krem do napełnienia babeczek znajdziecie tu: Krem do babeczek

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    1

    aż ślinka cieknie  -  25 sty 2016

    autor:
    0

    bardzo dobry ale krem mozna zrobic w innym sposobie  -  21 sty 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)