Zaloguj się Zarejestruj się

Smażone śledzie w occie

Pyszna przystawka dla miłośników śledzi. Najpierw smażone, a następnie doprawione zalewą z octu z dodatkiem pieprzu.

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1/2 kg świeżych śledzi
  • sól
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • Zalewa
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 cebule pokrojone w talarki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Śledzie oczyścić, obciąć głowy i wyjąć wnętrzności. Opłukać i osuszyć. Posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju (ok. 5 minut).
  2. Wodę zagotować z octem. Dodać pieprz i talarki cebuli. Odstawić do przestudzenia.
  3. Śledzie przekładać do słoików i zalać zalewą. Zamknąć i przechowywać w lodówce do kilku dni.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie