Smażone śledzie w occie

    Smażone śledzie w occie

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszna przystawka dla miłośników śledzi. Najpierw smażone, a następnie doprawione zalewą z octu z dodatkiem pieprzu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg świeżych śledzi
    • sól
    • mąka do obtoczenia
    • olej do smażenia
    • Zalewa
    • 2 szklanki wody
    • 1/2 szklanki octu 10%
    • 4 ziarenka pieprzu
    • 2 cebule pokrojone w talarki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Śledzie oczyścić, obciąć głowy i wyjąć wnętrzności. Opłukać i osuszyć. Posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju (ok. 5 minut).
    2. Wodę zagotować z octem. Dodać pieprz i talarki cebuli. Odstawić do przestudzenia.
    3. Śledzie przekładać do słoików i zalać zalewą. Zamknąć i przechowywać w lodówce do kilku dni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis