Kluski świąteczne z makiem

    Kluski świąteczne z makiem

    8polubień
    5godz.20min.


    Zrobione przez 18 osób

    Na świątecznym - bożenarodzeniowym stole nie może zabraknąć klusek z makiem. Tutaj przepis na kluski własnej roboty.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 125 g maku
    • 75 g miodu
    • 15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 25 g rodzynek
    • 25 g orzechów włoskich
    • 25 g migdałów
    • Kluski
    • 300 g mąki
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 jajko
    • 100 ml wody
    • szczypta soli
    • 65 ml słodkiej śmietanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.20min. 

    1. Mak zalać wodą i gotować przez około 60 minut, następnie ostudzić i zmielić przez maszynkę do mięsa.
    2. Rozpuścić w rondelku miód, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy, bakalie i chwilkę podgrzewać, dodać mak i dokładnie wymieszać.
    3. Przesiać mąkę z cukrem waniliowym, dodać jajko, wodę i szczyptę soli, całość zagnieść na elastyczne ciasto.
    4. Rozwałkować i pokroić na niewielkie kwadraty, uformować kluski i gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną na wierzch. Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak.
    5. Przestudzoną masę makową delikatnie wymieszać z zimnymi kluskami dolewając do nich słodkiej śmietanki.
    6. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny przed podaniem.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    wczoraj przygotowalem mak na slodko i nie wiedzialem do czego mam go dodac. Po nocnym snie przypomiala mi sie "Kucia". Zaraz sprobuje ja z kluskami i tez z ryzem. - 23 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis