Makowiec Babci Karolci

    Makowiec Babci Karolci

    33polubienia
    9godz.30min.


    Zrobione przez 40 osób

    Delikatny smak mielonego maku z bakaliami, zawiniętych w kruche ciasto uwiedzie i Was. Zapraszam do wypróbowania przepisu, wbrew pozorom jest naprawdę prosty do wykonania. Polecam nie tylko na Święta!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 średnich rolad

    • Masa makowa
    • 1/2 kg maku
    • 1/2 litra mleka 3,2%
    • 1 kostka masła (250 g)
    • 1 szklanka cukru (200 g)
    • 5 żółtek
    • około 250 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie)
    • 1 łyżeczka olejku migdałowego
    • 10 białek
    • Ciasto
    • 1 duża kostka drożdży (100 g)
    • 2 łyżki cukru
    • 1 kg mąki
    • 16 g cukru waniliowego
    • 5 żółtek
    • 1,5 szklanki mleka 3,2% (350 ml)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

      Masa makowa:

    1. Mak sparzyć wrzątkiem a następnie gotować w mleku do miękkości.
    2. Zostawić mak na noc w mleku, a następnego dnia zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Masło utrzeć z cukrem i pięcioma żółtkami. Dodać do maku utarte masło z cukrem i żółtkami.
    5. Dodać sparzone i pokrojone bakalie oraz olejek migdałowy.
    6. Z 10 białek ubić pianę na sztywno i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać.
    7. Ciasto:

    8. Drożdże zasypać cukrem i postawić w ciepłym miejscu. Poczekać aż zapączkuja (zaczną się pienić).
    9. Wymieszać mąkę z cukrem waniliowym. Gdy drożdże zapączkują wlać je na mąkę, dodać 5 żółtek i mleko. Wyrabiać delikatnie ciasto na gładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać kilka łyżek wody (po jednej na raz!).
    10. Podzielić ciasto na 6 równych porcji, rozwałkować i na tak przygotowane placki nakładać mak, zostawiając wolny margines od brzegu.
    11. Zawijać delikatnie w roladę i owinąć dość ciasno w pergamin. Ułożyć rolady owinięte pergaminem na dużej, suchej blaszce.
    12. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz jak to zrobić!

    Makowiec
    Makowiec

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    oleńka
    autor:
    21

    Ten przepis jest extra! Pierwszy raz w życiu robiłam roladę makową i byłam w szoku że tak pięknie wyszła! Dałam do środka dużo maku, a ciasto nie było za grube - dokładnie tak, jak lubię! - 21 lis 2012

    autor:
    12

    Gee, dziekuje za podzielenie sie tym przepisem. Rolada wyszla super smaczna, a i przygotowanie nie bylo trudne. Pychotka, bardzo polecam. - 04 sty 2014

    Efeb13
    autor:
    10

    Przepis kapitalny! Pieczenie w pergaminie bardzo pomysłowe! Świetnie wyszło! - 17 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis