Makowiec Babci Karolci

  • 3komentarze
  • 15polubień
  • 9godz.30min.

Delikatny smak mielonego maku z bakaliami, zawiniętych w kruche ciasto uwiedzie i Was. Zapraszam do wypróbowania przepisu, wbrew pozorom jest naprawdę prosty do wykonania. Polecam nie tylko na Święta!

gee Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 6 średnich rolad

  • Masa makowa
  • 1/2 kg maku
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 5 żółtek
  • około 250 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie)
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 10 białek
  • Ciasto
  • 1 duża kostka drożdży (100 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg mąki
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki mleka 3,2% (350 ml)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

    Masa makowa:

  1. Mak sparzyć wrzątkiem a następnie gotować w mleku do miękkości.
  2. Zostawić mak na noc w mleku, a następnego dnia zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
  4. Masło utrzeć z cukrem i pięcioma żółtkami. Dodać do maku utarte masło z cukrem i żółtkami.
  5. Dodać sparzone i pokrojone bakalie oraz olejek migdałowy.
  6. Z 10 białek ubić pianę na sztywno i dodać do masy makowej. Delikatnie wymieszać.
  7. Ciasto:

  8. Drożdże zasypać cukrem i postawić w ciepłym miejscu. Poczekać aż zapączkuja (zaczną się pienić).
  9. Wymieszać mąkę z cukrem waniliowym. Gdy drożdże zapączkują wlać je na mąkę, dodać 5 żółtek i mleko. Wyrabiać delikatnie ciasto na gładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste, można dodać kilka łyżek wody (po jednej na raz!).
  10. Podzielić ciasto na 6 równych porcji, rozwałkować i na tak przygotowane placki nakładać mak, zostawiając wolny margines od brzegu.
  11. Zawijać delikatnie w roladę i owinąć dość ciasno w pergamin. Ułożyć rolady owinięte pergaminem na dużej, suchej blaszce.
  12. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Zobacz jak to zrobić!

Makowiec

Makowiec

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

oleńka
autor:
10

Ten przepis jest extra! Pierwszy raz w życiu robiłam roladę makową i byłam w szoku że tak pięknie wyszła! Dałam do środka dużo maku, a ciasto nie było za grube - dokładnie tak, jak lubię! - 21 lis 2012

humir79
autor:
1

Gee, dziekuje za podzielenie sie tym przepisem. Rolada wyszla super smaczna, a i przygotowanie nie bylo trudne. Pychotka, bardzo polecam. - 04 sty 2014

Efeb13
autor:
0

Przepis kapitalny! Pieczenie w pergaminie bardzo pomysłowe! Świetnie wyszło! - 17 paź 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie