Karp smażony w kukurydzianej panierce

    Karp smażony w kukurydzianej panierce

    10polubień
    11godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszny, świeży karp smażony w nietypowej panierce z mąki kukurydzianej. Najpierw marynuje się go w cebuli, więc jest bardzo aromatyczny. Polecam na wigilię!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 karp średniej wielkości
    • 1,5 litra wody
    • 1 łyżka soli
    • przyprawa do ryb
    • 2 cebule, pokrojone w plastry
    • mąka kukurydziana do panierowania (ok. 100 g)
    • olej do smażenia
    • łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.20min. 

    1. Sprawionego karpia pokroić w dzwonka, albo jak kto woli w filety.
    2. Wymieszać wodę z solą. Ułożyć karpia w misce i zalać słoną wodą. Odstawić na minimum 2 godziny, by pozbyć się mulistego posmaku ryby.
    3. Mięso ryby osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawą do ryb (ja lubię z firmy Prymat). Układać rybę w misce i przekładać kolejne warstwy plastrami cebuli. Przykryć i wstawić do lodówki na noc (nawet na całą dobę).
    4. Wyjąć rybę z marynaty, oczyścić z cebuli i obtoczyć w mące kukurydzianej.
    5. W patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść karpia. Smażyć, dodając pod koniec nieco masła, które bardzo poprawia smak potrawy.
    6. Cebulę można poddusić osobno i obłożyć nią gotową rybę.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    lubię ryby ciekawe czy ta mi zasmakuje - 15 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis