Neapolitanki

    Neapolitanki

    Zdjęcie do przepisu: Neapolitanki
    3

    Neapolitanki

    (92)
    4godz.57min.


    Zrobione przez 85 osób

    To urocze trójkolorowe kruche ciasteczka, które są podobne w smaku do lodów neapolitańskich. Mają warstwy: czekoladową, orzechową (białą) i migdałową (różową).

    Składniki
    ilość sztuk: 72 ciastka

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 300 g (1 i 1/2 szklanki) cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 310 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
    • 5 kropel czerwonego barwnika spożywczego
    • 30 g stopionej czekolady deserowej
    • 60 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.57min. 

    1. Zmiksować masło z cukrem. Dodać jajko i wanilię. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy maślanej. Podzielić ciasto na trzy równe części i przełożyć do małych miseczek. Do jednej części dodać ekstrakt migdałowy i czerwony barwnik, dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać czekoladę i wymieszać, a do trzeciej orzechy włoskie, wymieszać.
    2. Keksówkę o wymiarach 12x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie równomiernie wyłożyć dno migdałowym ciastem (różowym). Na warstwie migdałowej rozłożyć równomiernie ciasto orzechowe (białe), a na wierzch położyć warstwę czekoladową. Przykryć całość papierem do pieczenia i na około 4 godziny umieścić w lodówce aby stężało.
    3. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Odwracając blachę do góry dnem, wyjąć ciasto; odkleić papier do pieczenia. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na pół. Każdą połowę ciasta pokroić w poprzek na półcentymetrowe plastry. Przełożyć plastry na blachę do pieczenia ciasteczek, w odstępie ok. 2,5 cm.
    4. Piec 10 do 12 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciastka się lekko przyrumienią. Odstawić do ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (92)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis