Neapolitanki

    Neapolitanki

    1polubienie
    57min.


    Zrobione przez 85 osób

    To urocze ciasteczka z lodówki, które są podobne w smaku do lodów neapolitańskich. Mają paski: czekoladowy, różowy i biały.

    Składniki
    ilość porcji: 72 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 300 g (1 i 1/2 szklanki) cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 310 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 5 kropel czerwonego barwnika spożywczego
    • 30 g stopionej gorzkiej czekolady
    • 60 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 57min. 

    1. W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jaja i wanilię. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do utartej masy. Podzielić ciasto równo na trzy części i przełożyć do małych miseczek. Do jednej części dodać aromat migdałowy i czerwony barwnik, dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać czekoladę, a do trzeciej orzechy włoskie.
    2. Keksówkę o wymiarach 12x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie równomiernie wyłożyć dno migdałowym ciastem. Na warstwie migdałowej rozłożyć równomiernie ciasto orzechowe, a na wierzch położyć warstwę czekoladową. Przykryć całość papierem do pieczenia i na około 4 godziny umieścić w lodówce aby stężało.
    3. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Odwracając blachę do góry dnem, wyjąć ciasto; odkleić papier do pieczenia. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na pół. Każdą połowę ciasta pokroić w poprzek na półcentymetrowe plastry. Przełożyć plastry na blachę do pieczenia ciasteczek, w odstępie ok. 2,5 cm.
    4. Piec 10 do 12 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciastka będą jasnobrązowe. Odstawić do ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis