Ryżowe pulpety z rybą

    Ryżowe pulpety z rybą

    8polubień
    30min.


    Zrobione przez 11 osób

    Moje dzieci uwielbiają te pulpety bardziej niż ich mięsny odpowiednik. Pyszne i lekkie ryżowo-rybne kulki to idealny obiad!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cebula, posiekana
    • 500 g mielonej ryby (np. szczupaka)
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1 pęczek pietruszki lub koperku
    • 1/2 szklanki ryżu
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć cebulę.
    2. W misce wymieszać rybę z cebulą. Konsystencja powinna być zwarta, a nie wodnista. Dodać jajko i wymieszać.
    3. Zioła posiekać i dodać do masy rybnej.
    4. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Z masy formować małe kulki. Lekko zrumienić na oleju, a następnie podlać wodą lub bulionem i gotować przez 20-25 minut, aż ryż będzie miękki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis