Morelowe babeczki

    Morelowe babeczki

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszne aromatyczne babeczki, doskonałe na podwieczorek lub słodką przekąskę. Niesamowity morelowy smak!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 120 g masła
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 6-8 moreli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Formeki na muffiny lekko natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem.
    3. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
    4. Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać letnie masło.
    5. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać łopatką.
    6. Ciasto nakładać do foremek, napełniając do 1/3 ich wysokości.
    7. Morele przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w cienkie plasterki.
    8. Plasterki moreli układać na cieście w kształcie płatków kwiatu.
    9. Piec przez 20 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis