Faszerowane bakłażany z grilla

    Faszerowane bakłażany z grilla

    Faszerowane bakłażany z grilla

    (0)
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Fantastyczny przepis na przyjęcie ogrodowe. Ilość bakłażanów można z powodzeniem dostosować do apetytów gości. Można przyrządzić wersję wegetariańską i dla mięsożerców! Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Farsz mięsny
    • 300 g mięsa mielonego
    • 1 cebula, posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • 150 g mozzarelli, startej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ, zostawiając około 1 cm przy skórce, posolić i odstawić na 20 minut.
    2. Miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę. Do farszu wegetariańskiego wystarczy wymieszać miąższ z sosem z cukinii.
    3. Przygotować farsz mięsny. Na patelni usmażyć mięso i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Dodać miąższ bakłażana, wymieszać. Można dodać swoje ulubione przyprawy i zioła.
    4. Połówki bakłażana umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do środka nakładać farsz, wierzch posypać serem.
    5. Bakłażana ułożyć na tackach aluminiowych. Piec na rozgrzanym grillu przez 15 minut, aż bakłażan będzie miękki.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis