Faszerowane bakłażany z grilla

    Faszerowane bakłażany z grilla

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Fantastyczny przepis na przyjęcie ogrodowe. Ilość bakłażanów można z powodzeniem dostosować do apetytów gości. Można przyrządzić wersję wegetariańską i dla mięsożerców! Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Farsz mięsny
    • 300 g mięsa mielonego
    • 1 cebula, posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • 150 g mozzarelli, startej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ, zostawiając około 1 cm przy skórce, posolić i odstawić na 20 minut.
    2. Miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę. Do farszu wegetariańskiego wystarczy wymieszać miąższ z sosem z cukinii.
    3. Przygotować farsz mięsny. Na patelni usmażyć mięso i cebulę, doprawić solą i pieprzem. Dodać miąższ bakłażana, wymieszać. Można dodać swoje ulubione przyprawy i zioła.
    4. Połówki bakłażana umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do środka nakładać farsz, wierzch posypać serem.
    5. Bakłażana ułożyć na tackach aluminiowych. Piec na rozgrzanym grillu przez 15 minut, aż bakłażan będzie miękki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis