Sos z cukinii a la chutney

    Sos z cukinii a la chutney

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny dodatek do dań. Doskonały z ryżem, kurczakiem lub innym mięsem. Z tej cukinii może być również pyszne nadzienie do grillowanych bakłażanów - przepis poniżej.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cukinia (około 1 kg)
    • 1 papryka
    • 2 cebule
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 papryczki chili (suszonej lub świeżej)
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • kilka liści laurowych
    • 1 łyżka kolendry w proszku
    • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku (może być świeży, starty)
    • 8 goździków
    • 3-4 łyżki octu winnego
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki ketchupu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cukinię obrać ze skórki i pokroić w 1 cm kostkę. Jeśli cukinia jest duża, należy wydrążyć gąbczasty miąższ z nasionami i pokroić tylko twarde części. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    2. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, chili, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę, imbir i goździki, i chwilę smażyć. Gdy uwolnią się aromaty dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem. Kiedy cukinia puści soki, dodać cukier i ketchup. Dusić na małym ogniu, cały czas mieszając przez około 10-15 minut. Jeśli potrzeba, można podlać odrobiną wody.
    3. Kiedy cukinia będzie miękka, dodać ocet i dusić pod przykryciem jeszcze przez około 10 minut, sprawdzić, żeby cukinia się całkiem nie rozgotowała.

    rada

    Proporcje potrawy można dostosować według zapotrzebowania i doprawić wedle upodobania.

    Faszerowane bakłażany z grilla

    Przepis na faszerowane bakłażany z grilla

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis