Barszcz Ludmiły

    Barszcz Ludmiły

    3polubienia
    9godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Barszcz który można przygotować wedle upodobania - na wywarze mięsnym lub warzywnym. Ja zawsze moczę fasolę dzień wcześniej, ale z powodzeniem można dodać fasolę z puszki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 szklanka fasoli, namoczonej na noc
    • 3,5 l wody
    • 3 duże buraki
    • 8 średnich ziemniaków
    • 1/4 główki kapusty
    • 10 ziaren pieprzu
    • 2 liście laurowe
    • 1 ziele angielskie
    • 2 cebule
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 marchewka
    • 1 cytryna
    • 6 ząbków czosnku, wyciśnietych przez praskę
    • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • sól i pieprz do smaku
    • Do dekoracji
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    • koperek
    • śmietana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.50min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę, dodać odsączoną namoczoną fasolę i gotować przez 1 godzinę.
    2. W oddzielnym garnku ugotować buraki.
    3. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Kapustę poszatkować. Do garnka z fasolą wrzucić ziemniaki, kapustę, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, i gotować na małym ogniu.
    4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
    5. Buraki obrać i zetrzeć razem z surową marchewką.
    6. Z cytyny wycisnąć sok.
    7. Do podsmażonej cebuli dodać starte warzywa, sok z cytryny, połowę czosnku, koncentrat, sól i pieprz, wymieszać i razem wszystko podsmażyć.
    8. Przełożyć do garnka, dodać pozostały czosnek, wymieszać i zestawić z ognia. Przed podaniem dodać pietruszkę i koperek. Barszcz podawać udekorowany śmietaną.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis