Kolorowe nadziewane papryki

    Kolorowe nadziewane papryki

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna wegetariańska wersja faszerowanej papryki. Ryż i pieczarki podduszone z cebulą upieczone w kolorowych paprykach.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 400 g ryżu
    • 3 łyżki masła
    • 350 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
    • 1 duża cebula, posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 różnokolorowe papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ugotować ryż w osolonej wodzie.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Na maśle podsmażyć cebulę i pieczarki, lekko podlać wodą, przykryć i dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
    4. Ugotowany ryż wymieszać z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.
    5. Papryki umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Do środka nakładać farsz.
    6. Papryki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30-40 minut, od czasu do czasu podlewając wodą (albo bulionem).

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis