Sernik waniliowy

    Sernik waniliowy

    36polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 60 osób

    Wspaniały tradycyjny sernik nie tylko na świąteczne okazje. Lekki i puszysty krem serowy z aromatem waniliowo-pomarańczowym.

    Adamek Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kg białego sera
    • 1 kostka masła (200 g)
    • 8 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szczypta soli
    • 3 torebki cukru waniliowego (3x8 g) (lub olejek waniliowy)
    • olejek pomarańczowy
    • 1 cytryna
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego
    • masło i bułka tarta do wysypania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekrnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Tortownicę nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    2. Ser przepuścić przez maszynkę (można kupić od razu zmielony).
    3. W rondelku stopić masło i odstawić do ostudzenia.
    4. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka zmiksować z cukrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym, olejkiem pomarańczowym i sokiem wyciśniętym z połowy cytyny. Zmiksować na gładko.
    5. Do masy dodać ser i budyń waniliowy, wymieszać na jednolitą masę, dodać zimne masło i zmiksować.
    6. Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy.
    7. Piec przez 40 minut na środkowej półce w piekarniku. Jeśli sernik zbyt się przyrumienił, najlepiej przykryć go płatem folii aluminiowej. Piec przez kolejne 10-20 minut, a następnie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Dzięki temu sernik nie powinnien opaść, gdyż stopniowo będzie stygnąć.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (11)

    zuzia
    autor:
    24

    Wszystko ok, ale dla uściślenia przepisu powinna być podana średnica tortownicy czyli powyżej 35cm. Ciasto mi wykipiało Ale podobno mi wszystko rośnie w rękach - 29 mar 2013

    Efeb13
    autor:
    13

    Super! - 11 gru 2012

    autor:
    10

    nie pojawił się zakalec, a ciasto jest pyszne - 13 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis