Zupa z pulpetami rybnymi

    Zupa z pulpetami rybnymi

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pysznie delikatna i kremowa zupa z pulpetami. Na pulpety najlepiej użyć świeżej morskiej ryby lub dorsza.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 litr wywaru rybnego (lub wody)
    • 300 g mielonej ryby
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 ziemniaki, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 1 szklanka mleka
    • 1 pęczek świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Wywar zagotować. Do ryby dodać sól i pieprz.
    2. Z mielonej ryby uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
    3. Włożyć pulpety do gotującego się wywaru. Kiedy wypłyną na powierzchnię, dodać ziemniaki.
    4. Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać do garnka z zupą.
    5. Mleko wymieszać z mąką i powolnym strumieniem dodać do zupy, stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem posypać pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis