Makrela solona

    Makrela solona

    Zapisz do ulubionych
    1dzień20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Domowy sposób na przyrządzenie makreli. Będzie gotowa po 24 godzinach, chyba że lubisz bardziej słoną, wtedy trzeba odczekać 2 dni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża świeża makrela
    • 3 łyżki gruboziarnistej soli
    • 1 łyżka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień20min. 

    1. Wybrać najświeższą rybę - skóra powinna być zwarta, oczy szkliste (nie mętne), zapach nie może być nieprzyjemny. Skrzela powinny być czerwonawe, a ości nie mogą z łatwością odchodzić od mięsa.
    2. Rybę opłukać i sprawić, rozcinając brzuch. Odciąć głowę, a tuszkę opłukać pod bieżącą, zimną wodą.
    3. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
    4. Jeśli używasz soli drobnoziarnistej - wystarczy dodać 2 łyżki. Sól wymieszać z cukrem.
    5. Rybę przekroić w poprzek na pół. Ułożyć w szklanym naczyniu, posypać solą z cukrem. Dobrze wetrzeć mieszankę w rybę z obydwu stron.
    6. Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Jeśli chcesz rybę bardziej słoną, trzymaj ją w lodówce przez 2 dni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis