Gulasz wołowy z ziemniakami

    Gulasz wołowy z ziemniakami

    4polubienia
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszne i sycące danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsza jest polędwica, ale jeśli używasz innego kawałka mięsa, może trzeba go będzie dłużej gotować. W takiej sytuacji lepiej mięso przyrządzić oddzielnie, a dopiero potem dodać ziemniaki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g polędwicy wołowej
    • 1 cebula
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 5 ziemniaków
    • 2 łyżki creme fraiche lub kwaśnej śmietany
    • 2 liście laurowe
    • kilka ziaren pieprzu
    • sól do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Mięso pokroić w kostkę, a cebulę posiekać.
    2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso z cebulą, aż cebula będzie złocista.
    3. Dodać mąkę, wymieszać, a następnie podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu.
    4. Ziemniaki pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka z mięsem. Dodać odrobinę wody - wystarczy tylko tyle, aby zakryła ziemniaki. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    5. Dodać śmietanę, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować przez 25-30 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    IwonaFalińska
    0

    Przepis dobry, mi osobiście smakuje. Ale ziemniaki podgotowałam i dopiero dodałam do mięska. Niestety nie wszystkim spodoba się wersja tego dania. U mnie tylko ja robię sobie takie mamałygi na talerzu a reszta woli oddzielnie ziemniaki i mięsko. - 23 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis