Wegetariański barszcz czerwony

    Wegetariański barszcz czerwony

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smaczny barszcz czerwony na każdą okazję. Tradycyjny przepis z kuchni rosyjskiej w wersji wegetariańskiej, z burakami i kapustą.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1/2 główki kapusty
    • 3 buraki
    • 3 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 2 litry bulionu warzywnego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki + 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki octu 10%
    • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 liście laurowe
    • 3 goździki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Kapustę poszatkować, a buraki i ziemniaki pokroić w słupki. Cebulę posiekać, a marchewkę zetrzeć.
    2. Bulion zagotować, dodać kapustę i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
    3. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Przełożyć do bulionu.
    4. W międzyczasie, na pozostałych 2 łyżkach oleju podsmażyć buraki, dodać cukier, ocet i koncentrat pomidorowy. Smażyć przez 5-7 minut.
    5. Buraki przełożyć do garnka z wywarem. Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i goździkami.
    6. Dodać ziemniaki i gotować przez kolejne 15 minut.
    7. Na końcu z zupy usunąć liść laurowy, dodać czosnek. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zupę wyłączyć i odstawić na 15 minut.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis