Zupa krem z buraka

    Zupa krem z buraka

    13polubień
    55min.


    Zrobione przez 9 osób

    Zdrowie 10! Pełna witamin zupka ze świeżych buraczków, z marchewką, pietruszką i pysznymi przyprawami, zmiksowana na krem.

    pieklo Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 5-6 średnich umytych i obranych buraków
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 litr wody
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • pieprz, sól, liść laurowy
    • kilka gałązek koperku
    • łyżka śmietany lub parmezan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Obrane warzywa pokroić i zagotować w litrze wody.
    2. Dodać czosnek, przyprawy i koperek.
    3. Gotować 20 minut, potem wyciągnąć gałązki kopru, liście laurowe i zmiksować zupę blenderem.
    4. Podawać z łyżką śmietany lub odrobiną parmezanu.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Smaczne, ale do 5/5 czegoś mi tu brakuje - 27 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis