Zupa cebulowa z żółtym serem

    Zupa cebulowa z żółtym serem

    9polubień
    1godz.


    Zrobione przez 9 osób

    Zupa cebulowa z żółtym serem, dużą ilością czosnku, pomidorami i z białym winem. Najpierw się ją gotuje, a później zapieka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 10 średniej wielkości cebul
    • 6 ząbków czosnku
    • 2 pomidory
    • ½ l wody
    • ½ l białego wina
    • 150 g żółtego sera w plasterkach
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • po 1 łyżce oleju i sosu sojowego
    • pieprz, majeranek i listki świeżej melisy do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Pokroić cebulę w grube pióra, podsmażyć na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do cebuli.
    2. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    3. Wszystko przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Udekorować melisą. Podawać np. z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.

    rada

    Palce lizać!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    Pychota! - 17 sie 2012

    Amieszka
    autor:
    0

    pycha! jedyny minus tej zupy to obranie i pokrojenie 10 cebul :D - 21 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis