Nalewka z pigwy i owoców suszonych

    Pigwa jest doskonałym owocem na nalewki. Aromatyczna i słodko-kwaśna w połączeniu z suszonymi owocami zostawia niepowtarzalny smak!


    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 7 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 2 litry

    • 1 kg owoców pigwy
    • 400 g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
    • 1 kg cukru
    • 1 litr spirytusu 95%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +98dni odstawienie  ›  Gotowe w: 98dni30min. 

    1. Pigwę przekroić na ćwiartki, wydrążyć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Suszone owoce pokroić na kawałki. Wszystkie owoce włożyć do dużego słoja, zasypać cukrem i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
    2. Syrop z owoców zlać do szklanego naczynia, wymieszać ze spirytusem i odstawić na 3 miesiące. Owoce wykorzystać do innych przepisów.
    3. Nalewkę przecedzić przez gazę do wyparzonych butelek. Zakorkować i odstawić.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)