Naleśniki francuskie

  • 22polubienia
  • 35min.

Dobre weekendowe śniadanie, a nawet deser. Podawać zwinięte z dżemem lub owocami i bitą śmietaną.

CYBERCHEF

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 500 ml (2 szkl.) mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Przesiać i wymieszać mąkę z cukrem i solą; odstawić. W dużej misce zmiksować jaja z mlekiem. Dodać mieszaninę z mąką i miksować na gładko; dodać stopione masło, wymieszać.
  2. Na średnim ogniu nagrzać lekko natłuszczoną olejem patelnię lub nagrzać elektryczny grill. Nalewać ciasto na patelnię lub grill, zużywając około 2 łyżki ciasta na każdy naleśnik. Nachylić i obracać patelnią by ciasto rozlało się po patelni tak cienko, jak to możliwe. Przybrązowić naleśniki po obu stronach i podawać na gorąco.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (5)

NataliaTokarska
5

Wyszły Pyszne , ale dodałam dodatkowo łyżke proszku do pieczenia, i cukru waniliowego Mniam =))) - 21 gru 2012

§Antek432§
autor:
1

pycha - 27 sty 2014

DawidJankowski
1

pyszne - 08 gru 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie