Zaloguj się Zarejestruj się

Naleśniki francuskie

6komentarzy
32polubienia
35min.


Zrobione przez 476 osób

Dobre weekendowe śniadanie, a nawet deser. Podawać zwinięte z dżemem lub owocami i bitą śmietaną.

CYBERCHEF

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 500 ml (2 szkl.) mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Przesiać i wymieszać mąkę z cukrem i solą; odstawić. W dużej misce zmiksować jaja z mlekiem. Dodać mieszaninę z mąką i miksować na gładko; dodać stopione masło, wymieszać.
  2. Na średnim ogniu nagrzać lekko natłuszczoną olejem patelnię lub nagrzać elektryczny grill. Nalewać ciasto na patelnię lub grill, zużywając około 2 łyżki ciasta na każdy naleśnik. Nachylić i obracać patelnią by ciasto rozlało się po patelni tak cienko, jak to możliwe. Przybrązowić naleśniki po obu stronach i podawać na gorąco.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (6)

NataliaTokarska
6

Wyszły Pyszne , ale dodałam dodatkowo łyżke proszku do pieczenia, i cukru waniliowego Mniam =))) - 21 gru 2012

ZuzkaStemplowska
1

Jak zrobiłam te naleśniki myślałam, że oszaleje z rozkoszy. Są przepyszne. - 01 cze 2015

§Antek432§
autor:
1

pycha - 27 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie