Naleśniki francuskie

    Naleśniki francuskie

    45polubień
    35min.


    Zrobione przez 524 osoby

    Dobre weekendowe śniadanie, a nawet deser. Podawać zwinięte z dżemem lub owocami i bitą śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 jajka
    • 500 ml (2 szkl.) mleka
    • 2 łyżki roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Przesiać i wymieszać mąkę z cukrem i solą; odstawić. W dużej misce zmiksować jaja z mlekiem. Dodać mieszaninę z mąką i miksować na gładko; dodać stopione masło, wymieszać.
    2. Na średnim ogniu nagrzać lekko natłuszczoną olejem patelnię lub nagrzać elektryczny grill. Nalewać ciasto na patelnię lub grill, zużywając około 2 łyżki ciasta na każdy naleśnik. Nachylić i obracać patelnią by ciasto rozlało się po patelni tak cienko, jak to możliwe. Przybrązowić naleśniki po obu stronach i podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (9)

    NataliaTokarska
    9

    Wyszły Pyszne , ale dodałam dodatkowo łyżke proszku do pieczenia, i cukru waniliowego Mniam =))) - 21 gru 2012

    ZuzkaStemplowska
    3

    Jak zrobiłam te naleśniki myślałam, że oszaleje z rozkoszy. Są przepyszne. - 01 cze 2015

    autor:
    1

    pycha - 27 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis