Nalewka z aronii

    Nalewka z aronii

    3polubienia
    100dni30min.


    Zrobione przez 15 osób

    Pyszna domowa nalewka będzie doskonałym dodatkiem na świąteczny stół. Aromatyczna aronia z suszonymi śliwkami i gruszkami.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 3 litry

    • 400 g suszonych owoców (gruszki, śliwki)
    • 1 kg aronii
    • 0,75 litra spirytusu
    • 250 ml wody
    • 1 kg cukru
    • 0,75 litra spirytusu
    • 500 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +100dni odstawienie  ›  Gotowe w: 100dni30min. 

    1. Suszone owoce wyłożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem, a następnie rozdrobnić. Aronię umyć i wrzucić do gąsiorka razem z suszem. Wlać 0,75 litra spirytusu i 250 ml wody. Odstawić w temperaturze pokojowej na 3 tygodnie, mieszając 2-3 razy w tygodniu.
    2. Z gąsiorka zlać płyn do szklanego naczynia, a pozostałe w nim owoce zalać przegotowaną zimną wodą, wymieszać i pozostawić na 24 godziny, od czasu do czasu wstrząsając gąsiorkiem.
    3. Ponownie zlać płyn, odcisnąć owoce i połączyć płyny w szklanym naczyniu.
    4. Sporządzić syrop cukrowy: 1 kg cukru rozpuścić w litrze wody, zagotować i ostudzić. 0,75 litra spirytusu 95% rozcieńczyć w 1/2 litra wody. Wlać do gąsiorka, dokładnie wymieszać i zostawić w zacienionym miejscu na 3 miesiące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Jurek
    autor:
    4

    Zamiast aronii dałem poziomki zamrożone. Nalewka wyszła wspaniała. Polecam spróbować. - 16 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis