Roladki z bakłażana

    Roladki z bakłażana

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne danie na ogrodowe przyjęcie lub dodatek do mięs z grilla. Roladki z plastrów bakłażana nadziewane farszem warzywnym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży bakłażan
    • 3 marchewki
    • 2 cebule
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 100 g majonezu
    • sól i pieprz do smaku
    • kolendra do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +40min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posolić i odłożyć na 40 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i usmażyć na oleju. Ponownie ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    2. Na grubej jarzynowej tarce zetrzeć marchewki. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paski. Całość smażyć na oleju, aż zmięknie. Dodać czosnek, sól, pieprz i kolendrę do smaku.
    3. Plastry bakłażana posmarować majonezem i nałożyć warzywa. Zwijać w roladki i spiąć wykałaczkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis