Kompot z jeżyn

    Kompot z jeżyn

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 8 osób

    Jak najlepiej zachować w kuchni zapach lata? Zamknąć w słoiku jeżyny prosto z lasu, a kiedy nastanie chłód delektować się ich smakiem!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 litrowych słoików

    • 2,5 kg jeżyn
    • 2 litry przegotowanej wody
    • 500 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Jeżyny przepłukać i przebrać, aby wszystkie były dorodne i zdrowe.
    2. Litrowe słoiki i zakrętki wyparzyć.
    3. Jeżyny nakładać do słoików luźno do pełna (nie należy ich ubijać).
    4. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i powstałym syropem zalewać słoiki do połowy ich wysokości. Nie należy nalewać więcej syropu, ponieważ owoce się podniosą w trakcie pasteryzowania.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    czarna
    autor:
    5

    nie ma lepszego kompotu i aromatu- rzeczywiście ! będę robić zawsze - 26 sie 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis