Bakłażan smażony

    Bakłażan smażony

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 8 osób

    Aby bakłażan był smacznie przyrządzony należy pozbyć się jego goryczki: pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Potem opłukać, osuszyć i smażyć lub piec!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 bakłażan
    • 3 łyżki oleju
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 pomidory pokrojone w plastry
    • kilka gałązek natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut, aby puścił sok. Opłukać, suszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć paprykę, cebulę i czosnek.
    3. Dodać bakłażana i smażyć przez kilka minut. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
    4. Na półmisku ułożyć plastry pomidora, a na nich mieszankę z bakłażana. Udekorować natką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis