Bakłażan smażony
1 / 1 Zdjęcie:  ElaiWlodek
Następne

Bakłażan smażony

Aby bakłażan był smacznie przyrządzony należy pozbyć się jego goryczki: pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Potem opłukać, osuszyć i smażyć lub piec!

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pomidory pokrojone w plastry
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 30 minut, aby puścił sok. Opłukać, suszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć paprykę, cebulę i czosnek.
  3. Dodać bakłażana i smażyć przez kilka minut. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
  4. Na półmisku ułożyć plastry pomidora, a na nich mieszankę z bakłażana. Udekorować natką.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie