Sałatka na bakłażanie

    Sałatka na bakłażanie

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedna z moich ulubionych sałatek w stylu śródziemnomorskim. Pomidory, feta, cukinia i czosnek na plastrach smażonego bakłażana.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 średni bakłażan
    • 1 mała cukinia
    • 2 ząbki czosnku
    • 100 g sera feta
    • 2 pomidory
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • kilka gałązek tymianku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Bakłażana pokroić wzdłuż w plastry, posolić i odstawić na 30 minut, aby puścił sok. Następnie opłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach.
    2. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać, a ser pokroić w kostkę.
    3. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cukinię, aż zmięknie. Odłożyć na bok. Usmażyć bakłażana i odstawić do przestudzenia.
    4. Pomidory pokroić w kostkę, wymieszać z cukinią, czosnkiem i fetą. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. Skropić oliwą.
    5. Plastrami bakłażana wyłożyć salaterkę, a na wierzch nakładać sałatkę. Udekorować gałązkami tymianku.

    sposób podawania

    Sałatkę można posypać startym parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis