Dżem z borówki amerykańskiej

    Dżem z borówki amerykańskiej

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 9 osób

    Sezon na przetwory wciąż trwa! Warto zapakować pyszną borówkę amerykańską do słoików, aby móc się cieszyć jej smakiem w zimie.

    Składniki
    ilość sztuk: 5 250 ml słoiczków

    • 1 kg borówki amerykańskiej
    • 1/2 kg cukru
    • 1/2 torebki cukru żelującego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Borówki opłukać i przebrać. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
    2. Dodać cukier żelujący, wymieszać i ponownie zagotować.
    3. Słoiki i zakrętki wyparzyć.
    4. Dżem przekładać do słoików, zakręcić i stawiać do góry dnem na czystej ściereczce. Następnie przykryć kocem i tak pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis