Flaki z boczniaków
1 / 1 Zdjęcie:  ElaiWlodek
Następne

Flaki z boczniaków

Wegetariańska wersja flaczków z grzybami. Boczniaki podsmażone na maśle i wymieszane z warzywnym wywarem. Lekkie i smaczne!

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 300 g boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • przyprawa do flaków do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Boczniaki umyć, obrać, odkroić nóżkę, a kapelusze pokroić w drobne paseczki wzdłuż blaszek. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
  2. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę z grzybami.
  3. Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka. Wlać 1,5 litra wody, dodać kostkę bulionu i gotować przez około 20 minut.
  4. Do garnka dodać podsmażone boczniaki z cebulą. Doprawić przyprawą do flaków i gałką, gotować jeszcze przez 5 minut.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie