Flaki z boczniaków

    Flaki z boczniaków

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wegetariańska wersja flaczków z grzybami. Boczniaki podsmażone na maśle i wymieszane z warzywnym wywarem. Lekkie i smaczne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g boczniaków
    • 1 duża cebula
    • 1 łyżka masła
    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 1 kostka bulionu warzywnego
    • przyprawa do flaków do smaku
    • gałka muszkatołowa do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Boczniaki umyć, obrać, odkroić nóżkę, a kapelusze pokroić w drobne paseczki wzdłuż blaszek. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
    2. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę z grzybami.
    3. Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka. Wlać 1,5 litra wody, dodać kostkę bulionu i gotować przez około 20 minut.
    4. Do garnka dodać podsmażone boczniaki z cebulą. Doprawić przyprawą do flaków i gałką, gotować jeszcze przez 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis