Placki z kalarepki

    Placki z kalarepki

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne danie z serii placki z tartych warzyw. Tym razem kalarepka z dodatkiem parmezanu. Bardzo prosty i szybki obiad!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 kalarepki
    • 3 cebulki dymki, posiekane
    • 3 jajka
    • 2 łyżki startego parmezanu
    • kilka łyżek tartej bułki
    • ostra mielona papryka do smaku
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kalarepki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posolić i odstawić, aby puściły sok. Odcisnąć.
    2. W misce wymieszać kalarepkę z cebulką, jajkami i parmezanem. Dodać tyle bułki tartej, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawić do smaku.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron, aż będą rumiane.

    sposób podawania

    Najlepiej smakują polane śmietaną lub jogurtem doprawionym ziołami, solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis