Dżem z winogron

  • 1komentarz
  • 6polubień
  • 6godz.30min.

Smaczny dżem do domowej spiżarni. Ilość owoców najlepiej dostosować do potrzeb. Ja zazwyczaj na 1 kg owoców dodaję 1/2 kg cukru i opakowanie cukru żelującego, ale to zależy jak słodkie są owoce.

Lilla Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 6 200 ml słoików

  • 1 kg winogron
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg gruszek
  • około 1 kg cukru
  • cukier żelujący (żelix)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 6godz.  ›  Gotowe w: 6godz.30min. 

  1. Winogrona opłukać, jabłka i gruszki obrać i pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, dodać ogrobinę wody i smażyć na wolnym ogniu przez 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  2. Do mieszaniny stopniowo dodawać cukier (w zależności jak słodkie są owoce, można skosztować i dodać tyle, ile się lubi). Często mieszając smażyć przez kolejne 2-3 godziny. Odstawić do przestudzenia.
  3. Przestudzoną masę przetrzeć przez sito i dodać cukier żelujący, wymieszać i nakładać do wyparzonych słoików.
  4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Przetwory owocowe

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Efeb13
autor:
3

Fajne i łatwe! - 03 paź 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie