Szarlotka z kaszy mannej

Pyszna i prosta do przygotowania szarlotka. Mniej tradycyjna, bo ciasto jest z dodatkiem kaszy mannej. Polecam!

Lilla Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość porcji: 10 

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki kaszy mannej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny o temperaturze pokojowej
  • 1 kg jabłek, obranych i startych
  • bułka tarta i margaryna do formy

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Okrągłą foremkę natłuścić i wysypać bułką tartą.
  2. Cukier wymieszać z mąką, kaszą i proszkiem. Dodać margarynę (odłożyć 1-2 łyżki margaryny) i utrzeć, aż składniki się połączą.
  3. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu rozprowadzić równą warstwę jabłek, a na niej położyć wiórki margaryny.
  4. Piec przez 30-40 minut.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie