Arbuz w zalewie

    Arbuz w zalewie

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny i niecodzienny sposób na zachowanie arbuza z lata! Pasteryzowany w zalewie rumowej z dodatkiem miodu, wanilii i cytryny.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoików po 500 ml

    • 1 kg arbuza
    • 1 cytryna lub limonka
    • Zalewa
    • 1 laska wanilii
    • 200 ml rumu
    • 200 ml wody
    • 2 łyżki miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Arbuza pokroić w 2 cm kostkę.
    2. Cytrynę pokroić w plasterki.
    3. Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
    4. Do wyparzonych słoików nakładać arbuza i cytrynę, zalać zalewą.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis