Grzybki marynowane z cebulą i papryką

Smaczny sposób na grzybki w zalewie octowej z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki. Warto użyć czerwonej cebuli, bo ładnie potem wygląda z grzybkami na stole.

Lilla Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 6 słoików po 250 ml

  • 3 duże cebule, najlepiej czerwone
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki)
  • Zalewa
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki gorczycy
  • 3 łyżki cukru
  • dużo liści laurowych
  • ziele angielskie
  • pieprz kolorowy

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

  1. Cebulę i marchewkę pokroić na talarki, paprykę w małe paski. Grzyby oczyścić.
  2. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, dodać warzywa i grzyby, gotować przez 45 minut.
  3. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Nakładać gorące grzyby z warzywami i zalewać zalewą z przyprawami.
  4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie