Grzybki marynowane z cebulą i papryką

    Grzybki marynowane z cebulą i papryką

    2polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 12 osób

    Smaczny sposób na grzybki w zalewie octowej z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki. Warto użyć czerwonej cebuli, bo ładnie potem wygląda z grzybkami na stole.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików po 250 ml

    • 3 duże cebule, najlepiej czerwone
    • 2 marchewki
    • 1 papryka
    • 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki)
    • Zalewa
    • 5 szklanek wody
    • 1 szklanka octu 10%
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki gorczycy
    • 3 łyżki cukru
    • dużo liści laurowych
    • ziele angielskie
    • pieprz kolorowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Cebulę i marchewkę pokroić na talarki, paprykę w małe paski. Grzyby oczyścić.
    2. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, dodać warzywa i grzyby, gotować przez 45 minut.
    3. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Nakładać gorące grzyby z warzywami i zalewać zalewą z przyprawami.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis